A- A A+

Aktuelles NewsSystem Single: SK

Európske stretnutie junioriek a stretnutie mladších sestier v Európe

Áno, sú tu: mladé niederbronnské sestry!
V dňoch 30. - 31. októbra 2013 sa na pozvanie generálnej rady stretli v Oberbronne mladé sestry so svojimi magistrami na druhom európskom stretnutí junioriek.
Sestry, ktoré sú v období formácie medzi prvými a doživotnými sľubmi sú z Francúzska, Nemecka a Slovenska.
Ťažiskovou témou – korešpondujúcou s jubilejným rokom 200-ročného výročia narodenia našej zakladateľky matky Alfonzy Márie – bola téma: Veľkosť jednoduchého života.
V čom u nej spočívala táto jednoduchosť? Čo sa môžeme naučiť od jednoduchosti matky Alfonzy Márie?
Na tieto otázky môžeme súhrnne odpovedať slovami Máriinho Magnifikátu: „Môžem byť jednoduchou, pretože Boh ma robí veľkou!“
Sr. Patience (Francúzsko), Sr. Monika, Sr. Jozefa, Sr. Gabriela (Slovensko) a Sr. Sara(Nemecko) sa pritom, samozrejme, vzájomne zdieľali a viac spoznávali.
Dňa 31.10. večer prišli do Oberbronnu ďalšie sestry. Na európske stretnutie vekovej skupiny 1 prišlo 42 sestier z Francúzska, Nemecka, Rakúska a Slovenskaa zaoberali sa témou: Ako matka Alfonza Mária žiť zodpovedne a disponibilne nášrehoľný život.

         

V tomto roku viery nás pritom sprevádzal symbol lode. V prvý večer „pristáli“ naše želania a prosby za toto stretnutie v jednej veľkej lodi a vyzvali nás Ježišove slová, ktoré povedal po utíšení búrky na mori: „Vy maloverní! Prečo ste pochybovali?“
Na nasledujúci deň, na Sviatok všetkých svätých, sme v malých skupinkách vyrábali loď a pritom sme premýšľali o podobnosti funkcií a úloh nalodi s fungovaním a úlohami spoločenstva.
Popoludní sme pešo putovali do Niederbronnu. Na cintoríne, kde sú pochované naše sestry, sme sa zúčastnili pobožnosti na pamiatku všetkých verných zosnulých a na záver bolo dostatok príležitostí k osobnej modlitbe na miestach založenia našej kongregácie.
Večer sme sa v Kláštoríku spoločne so sestrami tejto komunity modlili slávnostné vešpery – rozmanitosť jazykov bolo vďaka našej medzinárodnosti počuť aj v liturgii celého dňa.
Po návrate do Oberbronnu bola večerná modlitba v oratóriu veľmi oslovujúca.
Priliehavo k tomuto sviatku zazneli litánie k všetkým svätým, pričom počas zvolania patróna-patrónky každej sestry, išla postupne konkrétna sestra dopredu a zapálila sviečku.
Ďalší deň sme pracovali s Odporúčaniami generálnej kapituly 2012.
Zvlášť sme sa veľmi konkrétne zaoberali prvým bodom: Dať Boha na prvé miesto. Ako sa nám to môže podariť v konkrétnom všednom dni uprostred nášho pracovného života? Čo nám pritom môže pomôcť? Intenzívne duchovné podelenie sa v malých skupinkách bolo pre všetky veľmi obohacujúce. Potom každá skupinka predstavila ostatným sestrám výsledok svojho podelenia sa kreatívnymi pantomimickými obrazmi.

 

Pri večernej sv. omši sme pamätali na zosnulé sestryz celej kongregácie. Posledný deň sme mali veľký priestor na stretnutie s generálnou predstavenou, sestrou Monikou Heuser a s provinciálnymi predstavenými.
V nedeľu 3. novembra nadišiel čas vrátiť sa domov, aby sme posilnené v našom povolaní a spojené so sestrami na európskej úrovni dali v našej každodennosti
Boha na prvé miesto.

Sr. Sara Thiel