A- A A+

Aktuelles NewsSystem Single: SK

Púť mladých k sv. Korbiniánovi 2013

„Viera má mnoho tvárí - ukáž svoju!“ Pod týmto mottom sa v dňoch 16. a 17. novembra 2013 uskutočnila tradičná púť mládeže k hrobu sv. Korbiniána v arcidiecéze Mníchov a Freising, na ktorú každoročne prichádzajú tisícky mladých ľudí na vŕšok Domberg vo Freisingu.
Aj tento rok sme boli pri tom: Sr. Sara putovala s niekoľkými mladými z farnosti Sv.Benna v Mníchove. Už v sobotu večer prišli k sestrám 3 dievčatá, aby sa trocha „naladili“ na púť. V nočnom šere kostola sv. Benna sa vyzbrojené malými baterkami vydali na cestu hľadania rôznych tvárí viery a objavili mnohé z nich (napr. Ježiš ako dobrý pastier, Máriina viera, alebo viera pokrsteného). V kaplnke sestier uvažovali pomocou zrkadla nad tým, akú tvár má ich viera. Krátko na to sa išlo rýchlo do postele, vlastne do spacákov, lebo v nedeľu bolo treba skoro vstávať!

Krátko po 5.00 hod. sme cestovali do Pullingu. Posledných 6 km sme išli do Freisingu pešo. V tme nám na cestu svietili fakle, v svetle ktorých sme rozoznávali veľa iných tvárí, pôsobiacich v tme skôr strašidelne, tých, ktorí spolu s nami putovali do Dómu. Cestou nás sprevádzalo rozprávanie o slepom Bartimejovi a jeho viere, ktorá mala rôzne tváre: najprv rezignoval, potom bol plný nádeje a odvahy a nakoniec prosí a spoznáva.

 


Keď sme prišli do Freisingu, slávili sme spolu s kardinálom Reinhardom Marxom a mnohými ďalšími mladými „živú“ sv. omšu. 'Svet môže byť iný, než akým teraz je. Je takým akým je, pretože mnohí ľudia neukazujú svoju tvár a svoju vieru si málo vážia.' Takto hovoril Kardinal Reinhard Marx v súvislosti s mottom púte. Zvlášť hudobná skupina JUMIK prispela k tomu, aby nadšenie viery preskočilo aj na nás. Na záver bola na Dombergu pestrá ponuka workshopov a podujatí - alebo po prvýkrát príležitosť na oddych a posilnenie v pútnickej oáze. Po posilnení sme sa ako malá skupina vybrali ku skrášľovacej klinike s názvom „Dr. Faith“ („Dr. Viera“).
Pod réžiou tímu „Povolania Cirkvi“ tam ďalšie niederbronnské sestry spolu s inými rehoľníkmi vybudovali tzv. kliniku na skrášľovanie s prijímacou miestnosťou, čakárňou, röntgenovým laboratóriom a operačnou sálou. Po tom, ako nás na klinike sestra Prakasi prijala, mali sme možnosť zamyslieť sa, čo sa mi na mojej tvári páči alebo aj nepáči. Na operačke nás sr. Barbara presvedčila, že naša tvár viery je dostatočne pekná, pretože Boh každého z nás stvoril jedinečného a preto nepotrebujeme chirurgický zákrok. Sr. Hedwig nám odovzdala prepúšťaciu správu spolu s prianím Božieho požehnania.

 

Počas tohto dňa sme nazbierali ešte veľa iných dojmov: pri kurze posunkovej reči alebo keď sme sa mali vyjadriť proti sexuálnemu násiliu voči mladistvým.


 

Deň sme zakončili v Dóme mládežníckymi vešperami a pevným presvedčením účastníkov a účastníčok: budúci rok prídeme znovu!

Sr. Sarah Thiel