A- A A+

Aktuelles NewsSystem Single: SK

Deň schizofrénie

Slávnosť v rehabilitačnom centre Jeevandhara v Mananthavady

Sestry Najsvätejšieho Spasiteľa z rehabilitačného centra pre mentálne postihnuté ženy Jeevandhara, v spolupráci so Svetovou asociáciou pre psychiatrickú rehabilitáciu – indickou pobočkou, zorganizovali 24. mája 2014 v Mananthavady pre dedinských kmeňových animátorov jednodňový program nazvaný „Gothra Resha“ (čo znamená „Zachráňte kmene“) na tému „Mentálne choroby a poruchy a ich súvis s monzúnmi“.

Dr. VK Radhakrishnan zdôraznil, že pacienti môžu viesť spoločenský život aj so schizofréniou a tiež hovoril o dôležitosti rehabilitácie a rodinnej podpory. Na tomto programe sa zúčastnilo približne 45 dedinských animátorov. Boli spokojní a povedali, že program bol veľmi výchovný a informatívny. Žiadali sestry o ďalšie programy na zvýšenie základného povedomia pre rodinných príslušníkov, aby sa odstránila sociálna stigma, ktorá existuje v spoločnosti, pokiaľ ide o mentálne choroby.

Dňa 25. mája 2014 sestry Ancy Kurian, Luis Mary a Madhu zorganizovali v rehabilitačnom centre Jeevandhara v rámci oslavy Dňa schizofrénie seminár pre rodinných príslušníkov našich klientiek. Úvodný príspevok mal Dr. VK Radhakrishnan, prezident indickej pobočky Svetovej asociácie pre psychiatrickú rehabilitáciu, na tému „Zotavenie a reorganizácia u schizofrenikov“.

Tohto seminára sa zúčastnilo dvadsať rodinných príslušníkov klientiek nášho centra. Boli veľmi vďační a bola to pre nich pomoc, aby vedeli, ako sa postarať o svojich mentálne postihnutých príbuzných, keďže mentálne postihnutie je choroba ako každá iná. Rodinní príslušníci majú významnú rolu pri rehabilitácii svojich mentálne chorých príbuzných. Cieľom seminára bolo ukázať im, ako začleniť naše klientky späť do ich rodín, aby ich tieto akceptovali a záležalo im na nich ako na každom inom členovi rodiny.

V súčasnosti je naše centrum plne obsadené, má 25 chovankýň. My, komunita sestier Najsvätejšieho Spasiteľa v Manathavady, sme veľmi šťastné, že vykonávame túto službu a pomáhame trpiacim ženám, a že svedčíme o charizme našej zakladateľky, matky Alfonzy Márie, v čase osláv 200-tého výročia jej narodenia.

„Žiadna námaha, žiadne úsilie a žiadna obeta by nemala byť pre vás priveľká, keď to vyžaduje láska k blížnemu“ (MAM). „Pán je s vami a z času na čas vám dá aj pocítiť, že je tu“ (MAM).

Tieto myšlienky matky Alfonzy Márie nám dodávajú odvahu a inšpiráciu zapojiť sa do tejto náročnej misie.