A- A A+

Aktuelles NewsSystem Single: SK

„Star XXL“

„Star XXL“ na európskom stretnutí mladých 2014/2015 v Kláštore sv. Jozefa v Neumarkte (Oberpfalz, Nemecko)

Jasot, smiech, blýskanie fotoaparátov na červenom koberci; k tomu „vzácna návšteva“ spolkovej kancelárky Dr. Angely Merkel osobne, tiež  provinciálnej predstavenej sestry Rosy Fischer, ktorá dňa 29.12.2014 privítala mladých v Kláštore sv. Jozefa v Neumarkte.

K téme „Stars XXL“ malo ladiť aj okolie, preto sestra Sara vkĺzla do roly nemeckej spolkovej kancelárky. Na Silvestra sme očakávali len pravé „star“: 120 mladých ľudí vo veku 14-25 rokov, sestry, kňazov a sprievodcov z Francúzska, Rakúska, Maďarska, Slovenska, Ukrajiny a z Nemecka.

Európske stretnutie  pripravované všetkými tromi kongregáciami pochádzajúcimi zo založenia matkou Alfonzou Máriou  sa po Nitre a Oberbronne (Francúzsko) tentokrát konalo v Neumarkte (Nemecko).
Deň príchodu sa niesol v znamení vzájomného spoznávania. Každý účastník dostal kartičku s autogramom a fotkou „star“, ktorú mal hľadať medzi účastníkmi a  viesť s ňou krátke interview. Po ďalších hrách a pesničkách sa prvé ľady rýchlo prelomili. Dňu odzvonilo, keď sme sa cez horiacimi fakľami osvetlené nádvorie pobrali do kláštornej kaplnky na večernú modlitbu.

Kto je pre mňa „star“ a prečo? Ktoré vlastnosti musí mať podľa mňa „star“? Nad týmito otázkami uvažovali mladí ďalší deň dopoludnia. Popoludní mohli objavovať kultúrne pamiatky mesta Neumarkt alebo sa sánkovať na zasneženom svahu za kláštorom. Podvečer bol v programe ešte zvláštny pohľad na uplynulý rok v podobe štyroch zastavení. Ktorí ľudia alebo udalosti končiaceho sa roka boli pre mňa výnimočné? Za ktoré chcem Bohu ďakovať? Aké stopy zanechal vo mne minulý rok – aj prostredníctvom ťažkých skúseností? Pri poslednom zastavení išlo o to, aby sme všetko vložili do Božích rúk, aby sme všetko zlé nechali obmyť a mohli začať nový rok skutočne nanovo.  

Na Silvestra sme mali pohľad zamerať na „stars“ všedného dňa. Je veľa ľudí, ktorí vôbec nestoja v žiare reflektorov a napriek tomu sa stávajú  skutočnými hviezdami tým, ako zvládajú svoj život. Pozvali sme rôznych ľudí s postihnutím: troch ľudí na invalidnom vozíku a jednu nevidiacu ženu, ktorá prišla so svojim vodiacim psom Norou a rozprávali o svojom bežnom živote s postihnutím.
Pri rôznych zastaveniach mohli mladí ľudia získavať skúsenosti: napr. na vozíku zakúsiť prekážky pri prechode krížovou chodbou, píliť drevo len s jednou rukou, alebo viesť v skupinkách rozhovory s hosťami. Maďarsko-nemecká skupina navštívila aj Komunitu sv. Alfonza, kde sa stretli so staršími sestrami, ktoré tiež musia zvládať rôzne obmedzenia.
Popoludní sme všetci dostali výrok: „Je jedno aký si, Boh ťa miluje!“ Mali sme čas, aby sme nad ním s pomocou príbehu mohli osobne uvažovať. Mladí potom mohli hviezdou a týmto výrokom ozdobiť zrkadlo. Starý rok sme zakončili svätou omšou, ktorá začala zapálením táborového ohňa a skončila požehnaním do nového roka. Po svätej omši sme zábavným programom ďalej oslavovali nový rok.

Na Nový rok sme prostredníctvom prezentácie upriamili pozornosť na Ježiša Krista, ktorý je „Superstar XXL“ v pravom zmysle slova.
Mladí ľudia a sestry z Francúzska pantomímou ukázali ako matka Alfonza Mária (pravá „anti-star“) nasledovala Krista a bola vzorom pre mnohých. Od čias matky Alfonzy Márie až podnes sa veľa sestier a iných ľudí vo svojom živote zasadzovalo za ideály dobra a lásky k človeku, za väčšiu spravodlivosť, pokoj a slobodu.
O týchto osobnostiach sa mohli mladí viac dozvedieť športovou a hravou formou v školskej telocvični.
Kde je dnes moje miesto? Za aké ciele a ideály sa chcem nasadiť? S týmito myšlienkami sme vstúpili do nového roku a cítili sme pritom, čo nám pomáha vo viere: spoločenstvo viery, ktoré sme zakúsili na tomto Stretnutí mladých 2014/2015 v Neumarkte, ktoré prekračovalo jazykové a kultúrne hranice.
Stretnutie skončilo 2. januára záverečnou sv. omšou.

Sr. Sara Thiel