A- A A+

Aktuelles NewsSystem Single: SK

Dojmy z Roku zasväteného života v Mníchove

Iniciatívy interkongregačnej pracovnej skupiny mladých rehoľníkov

Pri príležitosti Roku zasväteného života sa v arcidiecéze Mníchov a Freising stretli u sestry Sáry pracovné skupiny mladých rehoľníkov.

V posledných týždňoch a mesiacoch boli iniciované rozmanité podujatia a impulzy, napr. formou návštev odborných škôl a gymnázií, aby sme rozprávali o našej forme života a zároveň odpovedali na otázky študentov. Od otázky : „Máte počítač?“ cez „Ako môžete vydržať bez muža?“ alebo „Veríte na evolúciu alebo na vznik sveta ako sa o tom píše v biblii?“ až k otázke „Prečo ste vstúpili do kláštora?“ a cez mnohé rôzne témy sa rozvinuli zaujímavé rozhovory. Už sú naplánované ďalšie návštevy škôl.

Okrem toho mladí rehoľníci pozvali mladých ľudí vo veku 20-40 rokov na tri putovania do okolia Mníchova. Išlo o to, aby sme cestou nadviazali rozhovor, obdivovali krásu prírody a popritom sa zastavili v rôznych kláštoroch.

Naša prvá cesta na turíčnu sobotu viedla za vlhkého a studeného počasia vyše 13 kilometrov od mesta Wolfratshausen cez Isarauen až do kláštora Schäftlarn. Naša malá skupina slávila svätú omšu v kláštornej kaplnke, potom sme si mohli vychutnať benediktínsku pohostinnosť a zúčastniť sa obšírnej prehliadky kláštora a popritom sa trocha zohriať.

Ďalšie dve putovania: v sobotu 11. júla 2015 z Altomünster do Indersdorf (cca 15 km) a v sobotu 19. septembra 2015 z Herrsching do Tutzing (cca 19 km). Srdečne pozývame mladých ľudí!

V sobotu 13. júna sa konalo jedno neobyčajné podujatie. Keďže je v našich radoch viac hudobne talentovaných zasvätených, vznikla myšlienka „hrať na ulici“ a tým sa úplne iným spôsobom prezentovať na verejnosti. Po jednej skúške sa to konalo vo Freisingu (pretože v centre Mníchova platia veľmi prísne podmienky). Tri ženy a štyria muži z troch rôznych rehoľných spoločenstiev (jezuiti, sestry Pomocníčky duší v očistci a Niederbronnské sestry) s nadšením a rezkosťou predviedli okoloidúcim ich najlepšie piesne chvál a inštrumentálne skladby. Nakoniec sme mali nielen veľa pekných stretnutí, ale do nášho „klobúka“ sme vyzbierali aj 53,03 €, ktoré pôjdu cez službu jezuitov utečencom.   

„Pre Boha – pre ľudí“; „výťažok“ mnohých podujatí sa nedá tak ľahko zmerať, ale rok zasväteného života sa už teraz „vyplatil“, pretože zasvätený život sa znovu dostal do povedomia Cirkvi a spoločnosti a – minimálne tu v Mníchove – viedol k pevnejším kontaktom medzi nami – zasvätenými.    

Sr. Sara Thiel