A- A A+

Aktuelles NewsSystem Single: SK

„PREBUĎTE SVET!“

Svetové stretnutie mladých zasvätených v Ríme 15. - 19. septembra 2015

 

„PREBUĎTE SVET!“

Asi 5000 mladých zasvätených mužov a žien z celého sveta (127 krajín) prišlo do Ríma na Svetové stretnutie mladých zasvätených, ktoré sa konalo v dňoch od 15. – 19. septembra. Názov podujatia znel: „Prebuďte svet – evanjelium, proroctvo, nádej“. Organizovala ho Kongregácia pre inštitúty zasväteného života a spoločnosti apoštolského života v rámci Roka zasväteného života.

 

Ciele stretnutia sa dali zhrnúť do nasledujúcich bodov: formačná skúsenosť prostredníctvom biblických, teologicko-charizmatických a ekleziologických úvah o základných prvkoch zasväteného života; ponúknuť priestor pre zdieľanie osobných skúseností, túžob a formačných očakávaní; sláviť a dosvedčovať krásu svojho povolania.

Z našej kongregácie sme mali možnosť zúčastniť sa tohto stretnutia my dve – sr. Bincy (Provincia Rakúsko-Nemecko) a sr. Gabriela (Provincia Slovensko). Chceli by sme sa s vami podeliť o naše skúsenosti zo stretnutia.

V programe podujatia bolo každé ráno stretnutie v Aule Pavla VI., kde účastníci stretnutia uvažovali nad témami povolania, bratského života a poslania. Tiež sme sa zamýšľali nad darom nášho povolania „bližšie“ nasledovať Krista prostredníctvom evanjeliových rád čistoty, chudoby a poslušnosti. Základné elementy zasväteného života boli objasnené slovami a príkladmi, ktoré nám dal pápež František. Tri slová Buďte odvážny, silní!, Zostaňte verní! a Prines ovocie, zobuď svet! nám pomáhajú na našej ceste kreatívnej vernosti na ktorú sme boli povolaní, aby sme nasledovali Ježiša Krista v zasvätenom živote. 
Dňa 17. septembra o 9:00 sme boli v dave mladých zasvätených, ktorí čakali na pápeža Františka. Bol to veľký zážitok, za ktorý ďakujeme Bohu. Slová Sv. Otca posilnili a prehĺbili naše povolanie. Povedal: „Sestry, vy ste ikonou materstva Cirkvi, nikdy na to nezabudnite! Nikdy nezabudnite byť ľuďmi adorácie a modlitieb, prijmite každú sestru v komunite – ako samého Ježiša. Nikdy si nezabudnite odpúšťať, nikdy neohovárajte, ohováranie je hriech. Ešte viac, je to terorizmus a bomba ktorá ničí ľudí, ako aj komunity. Kľúčové slová, ktoré nám pomáhajú v nasledovaní Krista, sú proroctvo, blízkosť a pamäť. Buďte ako ceruzky v rukách Boha.”

Popoludní sme boli rozdelené na jazykové skupiny v rôznych častiach Ríma, kde sme mali možnosť spolu sa rozprávať a zdieľať. Sv. omše boli v rôznych jazykoch v rozličných kostoloch.

Večer sme si mohli vybrať z mnohých ponúknutých iniciatív: púť ohlasovania (misijná noc v centre Ríma), púť stretnutia (program s niektorými partnerskými cirkevnými organizáciami  ako Caritas, spoločenstvo sv. Egídia, Talitha Kum), púť krásy (komentované prehliadky vatikánskych múzeí a Sixtínskej kaplnky).

Dňa 16. septembra sme navštívili Baziliku sv. Bartolomeja, kde sa nachádzala výstava mučeníkov 20. a 21. storočia a mohli sme sa tam tiež zúčastniť večerných modlitieb.

Tri časti programu boli otvorené pre všetkých: 15. septembra modlitbová vigília na Námestí svätého Petra, ktorú viedol sekretár kongregácie pre zasvätených Mons. José Rodríguez Carballo OFM, v piatok 18. septembra večer hudby a svedectiev na Námestí svätého Petra a 19. septembra eucharistická slávnosť v pápežskej Bazilike svätého Petra s prefektom kongregácie kardinálom João Braz de Avizom.

Následne v sobotu 19. septembra sa uskutočnila spomienková slávnosť na svätých a mučeníkov zasväteného života. Išlo o modlitbovú procesiu, ktorá vyšla od kostola Santa Maria in Aracoeli, pokračovala cez Mamertinovo väzenie a Fori Imperiali až do Kolosea.

Sme vďačné a šťastné, že sme mohli mať takú krásnu skúsenosť v Ríme, obzvlášť za stretnutie so Svätým Otcom, za počúvanie jeho slov a jeho hlasu naživo. Tešili sme sa, že sme videli toľko miest ako napr. Námesti sv. Petra, Baziliku sv. Petra, hrob sv. Petra, hrob sv. Jána Pavla II., Sixtínsku kaplnku, komnatu sĺz, Rádio Vatikán (obzvlášť tím slovenského a indického vysielania), hrob sv. Bartolomeja, Lateránsku baziliku a veľa iných kostolov a miest.

Boli sme prekvapené zo stretnutia sa s pra-prasynovcom matky Alfonzy Márie na Námestí sv. Petra. Bol rád, že znovu stretol niedebronnské sestry a povedal, že verí, že matka Alfonza Mária sa raz stane svätou.

Nemali sme čas vidieť všetko, no sestry z Kongregácie Božského Vykupiteľa si dali námahu nám ukázať čo najviac. Ďakujeme im za ubytovanie, stravu a za to, že nás počas týchto dní sprevádzali. Cítili sme ducha matky Alfonzy Márie medzi nami sestrami. Ďakujeme sestre Monike Heuser a jej rade, naším provinciálnym predstaveným a ich radám, že nám sprostredkovali túto jedinečnú možnosť zúčastniť sa stretnutia. Ďakujeme za všetky vaše modlitby. My sme sa tiež modlili za kongregáciu a každú sestru, no obzvlášť za to, aby sme mohli matku Alfonzu Máriu uctievať ako blahoslavenú.

Sr. Bincy, Mníchov, Nemecko
Sr. Gabriela, Banská Bystrica, Slovensko