A- A A+

Aktuelles NewsSystem Single: SK

Stretnutie členov laických spoločenstiev

V dňoch 10. - 12. 6. 2016 sa v provinciálnom dome Kongregácie sestier Najsvätejšieho Spasiteľa v Bratislave uskutočnilo historicky prvé stretnutie členiek laických spoločenstiev z Kysuckého Nového Mesta a z Trebišova.

Stretnutie bolo organizované so zámerom, aby sa členky oboch spoločenstiev navzájom lepšie spoznali a aby si neskôr mohli spomedzi seba zvoliť predsedníčku zodpovednú za celé spoločenstvo pôsobiace na území SR.

Druhým cieľom stretnutia bolo stretnutie sa so sestrami a prehĺbenie pocitu spolupatričnosti so sestrami Najsvätejšieho Spasiteľa.

V úvode všetkých privítala a pozdravila sr. Pavla Tóthová provinciálna predstavená a vyjadrila radosť z toho, že laici prejavujú záujem žiť podľa charizmy Matky Alfonzy Márie.  Táto skutočnosť dokazuje, že jej charizma je stále aktuálna a aj vďaka členkám nášho laického spoločenstva živá.

Stretnutie moderovala sr. Celina Pčolinská. Večer začal vzájomným predstavením sa členiek spoločenstiev.

V sobotu sa členky laického spoločenstva spolu so sestrami  modlili ranné chvály a zúčastnili sa sv. omše v kaplnke sv. Jozefa.

Dopoludnia nasledovali zamyslenia s možnosťou "odísť" do ústrania. V prvom zamyslení sestra Celina zamerala pozornosť na motto kongregácie: "Čerpajte vodu s radosťou z prameňov spásy"  (Iz 12, 3).

V druhej časti sa účastníčky zamysleli nad dvoma hlavnými bodmi spirituality matky Alfonzy Márie: krížom a eucharistiou.

Popoludní bola naplánovaná púť do františkánskeho kostola s úmyslom prejsť Bránou milosrdenstva. P. Juraj Mihály OFM nám pripravil hodnotný výklad z histórie františkánov a samotného kostola Zvestovania Pána.

Večer sa členky laického spoločenstva stretli s viacerými sestrami, ktoré rozprávali o svojom živote a povolaní. Účastníčky stretnutia boli oslovené životom sestier počas totality.

V nedeľu bolo po svätej omši a po raňajkách v programe pripravené rozjímanie nad textom zo Sv. Písma. Po osobnej meditácii nasledovalo podelenie sa o skúsenosť s odpustením, ktoré sme prijali, alebo ktoré sme dali.

Sestra Pavla sa na záver stretnutia poďakovala všetkým za účasť a pozvala členky na jesenné  3-dňové duchovné cvičenia. 

Stretnutia sa okrem členiek zúčastnilo  5 nových záujemkýň o život v spoločenstve. Zo stretnutia odchádzali veľmi povzbudené a dve z nich vyjadrili túžbu, aby sa podobné spoločenstvo založilo aj v Bratislave.

 
Sr. Celina Pčolinská