A- A A+

Aktuelles NewsSystem Single: SK

SPOLOČENSTVO NA KAPITULE

JEDNOTA V ROZMANITOSTI

Sme ním predovšetkým počas slávenia Eucharistie, ktorá nás všetky spája a je stvárnená vo všetkých prítomných jazykoch – texty, piesne, liturgické spevy, modlitby žalmov – je to veľmi dojímavé.

Špirituál Weber nám denne prednesie myšlienky k biblickým textom dňa, čo ale nie je zaradené do slávenia svätej omše, ale na začiatku práce v kapitulnej sieni, a to kvôli prekladu, aby ich mohli všetci prítomní aktívne vnímať. Impulzy na zamyslenie zakončujeme meditatívnou hudbou, aby v nás mohlo doznieť, čo bolo k téme dňa silne duchovne zdôraznené.

Počas kapituly oslavuje niekoľko účastníčok narodeniny alebo meniny, preto na začiatku práce s témou dňa dostanú „spievanú“ kyticu, kultúrne rôzne dofarbenú.

Francúzština a nemčina sú od základov Kongregácie hlavnými jazykmi, vzhľadom na miesto založenia.

India hovorí anglicky, Angola portugalsky, Argentína španielsky. K tomu ešte Slovensko s vlastným jazykom a Kamerun po francúzsky.

Sestry generálneho vedenia sú samozrejme z úradu prítomné na kapitule, toho času zastupujú päť našich provincií.

Rozličné provincie a delegatúry (teda tie druhé nemôžu byť kvôli nižšiemu počtu v príslušnej krajine provinciou) posielajú na kapitulu delegátky a zástupkyne z úradu podľa počtu svojich sestier. Mnohé z prítomných sa už navzájom poznajú z predchádzajúcich kapitúl, zo stretnutí na úrovni vedení, alebo zo spoločného pôsobenia v minulosti. Tešia sa, že sa opäť stretli. Mnohé, najmä mladšie sestry, sú na generálnej kapitule po prvýkrát a zoznamujú sa s ostatnými - počas stolovania, keď v jedálni sedia pri stoloch takmer vždy v inom zložení, počas prestávok, večerných rozhovorov, rozumejú si, ako sa dá, často s pomocou iných spolusestier, prekladateliek. Dozvedia sa i vytušia situácie a úlohy spolusestier v ich komunitách a v ich krajinách, ich nápady, ciele, starosti a radosti. Je to živé, zaujímavé, rozmanité a radostné – cítime sa vnútorne prepojené, lebo nosnú spoločnú bázu máme všetky v našej rehoľnej charizme, ktorá nás spája.

Toto spoločenstvo rozmanitosti nám zaisťuje a dáva skúsenosť dôležitého aspektu našej kongregácie, ktorý v životných pravidlách zaberá centrálne miesto. Jednotu v rozmanitosti.