A- A A+

Aktuelles NewsSystem Single: SK

Slávnostné ukončenie generálnej kapituly

Slávnostné ukončenie generálnej kapituly

Dni spoločnej práce, radostného a modliaceho sa prebývania v jednote a rozmanitosti sa rýchlo priblížili k svojmu záveru.

Konečné zámery prác spočívajú vo formulovaní textov, ktoré musí kapitula odhlasovať.

Čo počas rôznych foriem práce v skupinách, osobnou výmenou názorov počas diskusií v pléne, rozlišovaním v spoločných i osobných modlitbách za život celej kongregácie generálna kapitula pre nasledujúce roky sformulovala a prijala do záverov, bude všetkým sestrám v určenom čase oznámené. Nejde to tak rýchlo, ako by sme chceli, lebo každý text potrebuje ešte posledné „vyleštenie“ v príslušnom jazyku.

Závery volebného zasadnutia boli prostredníctvom vedení provincií a delegatúr oznámené ihneď do všetkých komunít.

Ďakujeme našej externej moderátorke, sr. Ingrid, za kompetentnú a efektívnu prácu až do konca, ale aj za to, že pritom nechýbala radosť, humor a uvoľnenie.

Tak, ako oficiálne a slávnostne bola generálna kapitula 2018 otvorená, rovnako slávnostne a oficiálne bola v sobotu, 18. augusta, aj ukončená. Ranné chvály a ďakovná svätá omša v Kaplnke Zmŕtvychvstania, so spevmi a hudbou vo všetkých prítomných jazykoch – ako každý deň doteraz.

V kapitulnej sále ešte nasledovali poďakovania a záverečné slová generálnej predstavenej – sr. Moniky Heuser a „vyslanie“ kapitulárok. Väčšina z nich sa vracia späť na miesta svojich komunít a poslaní, ktoré sú tak rozmanité, ako bola celá kapitula.

Všetky sme hlbšie pochopili, čo znamená téma kapituly v jej najrôznejších dimenziách: Majte odvahu, žiť v dôvere v Boha stále viac ako sestry Najsvätejšieho Spasiteľa!

Na záver sa všetci zhromaždili na spoločnú modlitbu v „Oratóriu matky Alfonzy Márie“ pred relikviárom zakladateľky.

Rozlúčky boli živé, srdečné, často dojímavé alebo poznačené osobnými vzťahmi. Kufre sú zbalené a naložené do áut a mikrobusov, na dvore zostáva domáce osadenstvo mávajúcich na rozlúčku.

Sestry z južných krajín tu ešte zostávajú, až do veľkého dňa - 9. septembra, kedy sa na blahorečení našej zakladateľky matky Alfonzy Márie opäť stretnú s mnohými Európankami v štrasburskej katedrále. Čo toto blahorečenie pre nás znamená, bolo jednou z tém, o ktorej sa hovorilo na generálnej kapitule.

Ďakujte Pánovi a chváľte Jeho meno!